03323511700 destek@safasaglik.com

Popüler Yazılar

Kategoriler

Sosyal Medya

Etiketler

Klipsli sünnet mi Normal sünnet mi?

Klipsli sünnet mi Normal sünnet mi?

Sünnet olacak çocukların daha hızlı iyileşmesi ve daha sorunsuz bir sünnet süreci geçirmesi için aileleri, hangi sünnet yöntemini tercih edecekleri konusunda tereddütte düşüyor. Ancak en popüler yöntemler arasında yer alan klipsli sünnet ve normal cerrahi sünnet en fazla talep görenler arasında yer aldığı için, size her iki işlem arasında ki farktan bahsedeceğiz. Böylelikle tercihlerinizi daha doğru yaparken, sünnet olacak çocuğun da rahat bir dönem geçirmesini sağlamış olacaksınız. 

Sünnet eskiden oldukça ağrılı ve acılı olurken, gelişen tıp ile birlikte artık bu durumlar ortadan kalkmış durumda. Tabii ki ilk bir kaç gün dikkat edilmesi gerektiği gibi, yine çeşitli ufak ağrılarda olacaktır. Ayrıca pansuman gibi işlemlerde de ufak yaralar nedeniyle belirli bir acı olabilir. Ama bunların geneli ilk birkaç gün sürmekte ve sonrasında ise iyileşme süreci daha rahat geçmektedir.  

Sünnet Olmak Ne Demektir?

İslam dininde sünnet oldukça önemli olup, Peygamber Efendimizin de yaptırmasından dolayı, farz olarak kabul edilmektedir. Bunun yanı sıra sünnet işlemi birçok hastalıktan kurtulmamızı ve korunmamızı da sağlamaktadır. Sünnet, erkeklerde penis başını örten prepüs kısmının bir bölümünün veya tamamının kesilip alınması işlemidir. Bu işlem sonrasında glansın (penis başı) açığa çıkar ve artık sünnetli bir bireyde her hangi kabuk vs. durumları olmaz. 

Sünnetsiz erkeklerde görünen enfeksiyon sorunları, sünnet yaptıran kişilerde görülmemektedir. Ayrıca sünnet olmayanlarda idrar kalıntıları kaldığı gibi, pislenmesi daha kolay olmaktadır. Buna karşın sünnetli erkeklerde böyle bir durum olmazken, temizlik işlemi de daha kolay yapılmaktadır. 

Klipsli Sünnet Nedir?

Plastik klips yöntemiyle yapılan bu sünnet, normal sünnete göre çeşitli avantajları bulunuyor. Öncelikli avantajı dikiş işlemi yapılmadığı için kanama gibi durumlar olmuyor. Yine dikiş patlaması gibi durumlar olmadığı için, herhangi bir dikiş işlemi sonradan yapılmadan sünnet işlemi tamamlanıyor. 

Burada kullanılan klips tek seferlik olduğu için, penis ucundaki et parçası klips ile sıkıştırılarak kesim işlemi yapılıyor. İşlem bitimi sonrasında klips alınarak, sünnet işlemi tamamlanmış oluyor. 

Normal Cerrahi Sünnet Nedir?

Günümüzde kullanılan en alternatif sünnet yöntemi cerrahi yöntem ile yapılan sünnettir. Halen kullanılan ve kullanılmaya devam edecek olan bu sünnet türünde, her ne kadar dikiş işlemi yapılıyor olsa da, sünnet sırasında oluşabilecek komplikasyonlara göre daha etkili olduğunu söyleyelim. 

Cerrahi işlemde öncelikle penis bölgesi uyuşturularak, ardından penis ucundaki et parçası kesiliyor ve dikiş yöntemi ile sünnet işlemi tamamlanıyor. Sünnet sırasında her hangi bir ağrı ya da acı olmadığı gibi, sünnet sonrasında ilk iki gün her sünnet türünde ağrı olduğu gibi, cerrahi işlemde de ağrılı bir süreç oluyor. Ancak her açıdan kendini kanıtlamış olan cerrahi sünnet, en iyi yöntemler arasında yer aldığı için, tercihler arasında ilk sırada yer alıyor. 

Erkek Çocuğu Kaç Yaşında Sünnet Edilmeli?

Sünnet olacak çocuk, doğumdan itibaren her yaşta sünnet olabilir. Ancak burada 2 ile 4 yaş arasındaki çocuklar için sünnet önerilmeyen bir operasyondur. Gelişme çağında olduğu gibi, doktorların genel kanısı olarak 2 yaşın altı ile 4 yaşın üstünde çocukların sünnet olması daha doğru kabul edilmektedir.

Dini açıdan da Müslüman doğan bireylerin en fazla buluğ çağına girene kadar sünnet olunması telkinlerinde bulunulur. Çeşitli nedenlerden dolayı sünnet yapılmaması durumlarında ise uygun cerrahi koşulların oluşması durumunda kişinin sünnet olması elzemdir. 

Çocuğumu Sünnete Nasıl Hazırlamalıyım?

Özellikle aklı başında olan çocukların ne yazık ki çevre faktörünün de etkisi ile sünnet operasyonundan korkmaktadırlar. İlk olarak ebeveynlerin gerekli psikolojik desteği vererek, sünnet işleminin sorunsuz, ağrısız bir şekilde yapıldığını, neden gerekli olduğunu en doğru şekilde atlanmaları gerekmektedir. Çünkü çevresinde sünnet işleminin ne demek olduğunu öğrenen çocuğun, bu işlemden korkması yanlış değildir. Yanlış olan ebeveynlerin çocukları yalan söyleyerek, kandırmaya çalışmasıdır. Bu iyi niyetli görünse de, gelecekte psikolojisini etkileyebilir. Bu nedenle en doğru şekilde neden gerekli olduğunu ve yapılacak olan operasyonun da anlatılması gerekilmektedir. 

Şunu da belirtelim ki, sünnet operasyonu sırasında doktor, hemşire ve psikoloji desteği veren kişilerde operasyonda bulunmaktadır.