03323511700 destek@safasaglik.com

Popüler Yazılar

Kategoriler

Sosyal Medya

Etiketler

Hangi Sünnet Yöntemi Daha İyi?

Hangi Sünnet Yöntemi Daha İyi?

Erkek çocukları için dinimizce sünnet olmak farzdır. Peygamber Efendimiz (S.a.v) sünnet olduğu gibi, sünnet sayesinde penis ucundaki et parçası alınarak hem enfeksiyon oluşması engelleniyor, hem de kirlilik ortadan kalkıyor. Sağlık açısından da sünnet olmak oldukça önemli olduğu için, çocukluk yaşlarında çocuklarımızın sünnetini yaptırmak ebeveynlerin önemli görevleri arasında yer alıyor. Eskiye nazaran günümüzde çok daha acısız, ağrısız bir şekilde sünnet yapılıyor. Ortalama 2 hafta gibi sürede tüm yaralar iyileşirken, sünnet olan çocuklar ise henüz ikinci gününde rahat bir şekilde hayatlarına devam edebiliyorlar. 

Hangi Sünnet Yöntemi Tercih Edilmeli?


Sünnet yöntemleri arasında en popülerleri ve fazla uygulananları cerrahi sünnet ve plastik kıskaç (klipsli) sünnet yöntemleridir. Her ikisinin de kendine göre avantajları olmakla birlikte, cerrahi sünnet yönteminde oluşabilecek komplikasyonlar daha azdır ve bu nedenle her birey için en uygun yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.

Klipsli sünnet yönteminde ise penis ucundaki et parçası klips yardımıyla tutularak, dikiş atılmadan yapılan uygulamadır. Tek kullanımlık olan klipsler, sünnet uygulanmasının tamamlanmasının ardından çıkarılır. Ağrısız, acısız, kanamasız bir uygulama olduğu için, yine sünnet olacak çocuğun durumuna göre tercih edilmektedir.

Sünnet En Çabuk Nasıl İyileşir?

Sünnet sonrasındaki ilk iki gün ağrılı geçebilir. Bu süreçte pansuman yapılır ve mümkün mertebe sünnet olan çocuk dinlenerek bu iki günü atlatır. Yine sünnet yaralarının tamamen iyileşmesi ise ortalama 2 haftayı bulmaktadır. Bu 2 haftalık süreçte çocuğun ağır fiziksel aktiviteden kaçınması, özellikle penis bölgesine gelebilecek tepkilere karşın korunması iyi olacaktır. Ayrıca aşırı hareketlerden kaçınmak, yine gelebilecek tehlikelere karşın korunmasını sağlayacaktır. 

Sünnet sonrasında doktorun vereceği antiseptik solüsyon ve çeşitli kremler yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlayacaktır. Sünnet sonrasında banyo temizliğinin ise 3'üncü gün yapılması daha doğru olacaktır. Burada yapılacak banyo işleminde çocuğun oturur pozisyonda olması ve ılık sabunlu suyla temizlenmesi doğru temizlik işlemi olmaktadır. 

Sünnet Sonrası Görüntü Nasıl Olmalı?

Her erkekte penisin boyu, kalınlığı ve şekli farklıdır. Bu farklılıklar duruşuna göre de değişiklik gösterebilir. Sünnet derisi bazı kişilerde penisin baş tarafına yapışık olabilir. Bu durumda pipinin baş tarafında sünnet sonrasında, sulanma, şişlik ve küçük yara şeklinde sarımsı akıntılılar olabilir. Ayrıca kabuklanmalar da oluşabilir. Ancak bunlar sünnet sonrası bakım sürecinin devamı ve iyileşmenin ardından ortadan kalkacaktır. 

Penis ucunda bulunan et parçasının alınması ve penis başının ortaya çıkması, sünnetin doğru yapıldığının göstergesidir. Diğer çeşitli komplikasyonlar iyileşecek durumlar olup, bazı çocuklarda iyileşme süreci daha fazla olabilir. 

Sünnet Olunmazsa Ne Olur?

Öncelikle dinen sünnet gerekli olduğu için yapılması oldukça önemlidir. Sağlık açısından ele aldığımızda ise sünnetsiz penislerde enfeksiyon riski daha fazladır. Penis ucundaki et parçasının penisi koruduğu düşünülse de, sünnet olan çocuklarda her hangi bir sorun görünmüyor. Ancak sünnetsiz bireylerde ise hem enfeksiyonlar, hem derinin iç kısmının temizlenmemesinden dolayı bir takım hastalıklarda görünebiliyor. 

Yine penisin yapısal bozuklukları da ortaya çıktığı gibi, bu türlü penis eti nedeniyle sorunlar yaşayan sünnetsiz bireyler için tedavi olarak sünnet tercih ediliyor. Dünyanın her yerinde penisteki sağlık sorunları nedeniyle uygulanan tedavilerin başında sünnet geliyor. 

Sünnet Olmak Cinsel Zevki Azaltır Mı?

Her ne kadar bu bilgi çok gerekli olmasa da, yine de söylemekte fayda var. Yapılan sünnetli ve sünnetsiz araştırmalarının tamamında, her iki penis türü içinde zevk hassasiyetinde her hangi bir fark bulunmuyor. Zaten sünnetsiz penislerde de penis ucu etten sıyrılarak dışarı çıktığı için, et parçası sadece bir kalıntı olarak kalıyor.

Kısacası penis ucundaki et parçasının penise her hangi bir yararı olmadığı gibi, zevk arttırma ya da azaltma durumu da bulunmuyor.